A brighter, lighter and healthier world
Home » Press » B-Phot in the press » Lichtlab opent in oude Oetingse fruitloods

Lichtlab opent in oude Oetingse fruitloods

persinfo.org - October 4, 2013

OETINGEN  - De Vrije Universiteit Brussel heeft vandaag de deuren van een lichtlab van onderzoeksgroep B-Phot geopend in de Volezelestraat. Het lab doet onder leiding van prof. Hugo Thienpont, doet onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED’s, en is een Europees topinstituut.

Hugo Thienpont keert met dit initiatief weer naar het dorp waar hij zelf school liep. Het nieuwe lichtlaboratorium is gebouwd in een volledig gerenoveerd gebouw, dat vroeger dienst deed als fruitopslagplaats. De wetenschappelijke nieuwbouw was nodig omdat er voor de grote en omvangrijke hoogtechnologische apparatuur van onderzoeksgroep B-Phot een zeer speciale ruimte nodig was: een 2000 m2 temperatuursgestabiliseerde, trillingsvrije en stofvrije omgeving. Daarvor werden zelfs funderingen gegoten, tot op de rotsen.

Uniek

Hugo Thienpont en zijn team wetenschappers hebben in hun onderzoeksruimte apparaten gezet die uniek zijn in de wereld.  Een ervan werd speciaal met een Boeing ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. Met deze twee opstellingen kunnen prototypes worden gemaakt waarmee bedrijven direct aan de slag kunnen. Door hoogtechnologisch wetenschapsonderzoek gemakkelijk toegankelijk te maken voor het bedrijfsleven, en in het bijzonder voor kleine en middelgrote ondernemingen, wil prof Thienpont grotere slagkracht geven aan de Vlaamse maakindustrie.

Met het unieke technologiepark van B-PHOT-VUB zijn haar onderzoekers vandaag in staat om micro-lenzen, optische vezelhouders, micro-vloeistofkanaaltjes en andere componenten aan te maken en tevens te integreren op één plastic substraat. Op die manier ontstaan “labs-on-chips” of “optofluidic componenten” en kunnen functionaliteiten gerealiseerd worden op een kleine oppervlakte, die anders een hele labo-infrastructuur zouden vergen.

Draagbaar lab

Zo zijn B-PHOT-VUB- onderzoekers er onlangs in geslaagd om plastic micro-chips te maken die via fluorescentie of via verschillende soorten optische spectroscopie de concentratie van gevaarlijke stoffen in oplossing kunnen opmeten. Ingenieur Tom Verschooten ontwikkelt een draagbaar lab waarmee bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden drinkwater kan getest worden op besmettingen.

B-PHOT is één van de enige laboratoria ter wereld die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van polymeer-gebaseerde optische componenten, zoals labs-on-a-chip, met als unieke pluspunten dat ze in massa kunnen gefabriceerd worden uit high-tech plastics die bio-compatibel zijn of bio-afbreekbaar, en dat in grote aantallen en aan lage kostprijs.

Werkgelegenheid en opendeur

Het laboratorium staat in een landelijke omgeving en is milieuvriendelijk ontworpen. Het lab zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en meer voorzieningen in de buurt. In januari 2014 zet het lichtlab de deuren open. Er kan dan beperkt ingeschreven worden voor een bezoek.

http://www.persinfo.org/2013/10/04/lichtlab-opent-oude-oetingse-fruitloods
Looking for photonics STEM activities? Visit our new site
B-Photonics

Contact

Hugo Thienpont
Prof. Dr. Ir.
Hugo Thienpont
Managing Director
Nadia Cornand

Nadia Cornand
Secretary
ncornand@b-phot.org
+32 2 791 68 52

How to reach B-Phot?

VUB - Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Building F - 9th floor

More info