Go to the content

Vacature - Outreach & STEM Medewerker

Vacature: Outreach & STEM Medewerker

De onderzoeksgroep fotonica (B-PHOT Brussels Photonics) aan de Vrije Universiteit Brussel is op zoek naar een medewerker Outreach & STEM.

 • Je wordt een spilfiguur binnen de onderzoeksgroep B-PHOT (het fotonicateam van de VUB) om bijstand te verlenen in de wetenschappelijke outreachactiviteiten in een schoolse en buitenschoolse context.
 • Je wordt verantwoordelijk om educatieve pakketten rond STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) te ontwikkelen (experimenten, werkbladen voor studenten, en informatie voor leerkrachten)
 • Je wordt een spilfiguur in het ontwerpen, opzetten, en testen van educatieve experimenten en proeven in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) voor lager en secundair onderwijs in schoolse en buitenschoolse context.
 • Je wordt verantwoordelijk om workshops STEM te geven aan leerkrachten en leerlingen uit het secundaire en lager onderwijs in schoolse en buitenschoolse context.
 • Je begeleidt activiteiten in het kader van de wetenschapsevents, zoals wetenschapsshows, de Dag Van De Wetenschap, enzovoort
 • Je bent bereid om af en toe korte reizen van een paar dagen te maken naar onze Europese partnerinstellingen in het kader van Europese projecten.
 • Je wordt een centraal aanspreekpunt, een SPOC, (in het kader van het Gangmakers-project) waar zowel burgers, bedrijven, gemeenten en andere overheden, en onderwijs- en onderzoeksinstellingen, terecht kunnen voor al hun vragen over het deelnemen aan of organiseren van STEM-activiteiten in de regio Pajottenland en Zennevallei.

Profiel

 • Je hebt een Bachelor- of Masterdiploma in een STEM-richting (vereist)
 • Je hebt een grondige kennis van natuurkunde, met optica als pluspunt
 • Je bezit uitstekende experimentele vaardigheden
 • Goede presentatievaardigheden in het Nederlands zijn een must
 • Je communiceert en schrijft vlot in het Engels
 • Je bent een organisatietalent
 • Je werkt kwaliteitsvol en bent verantwoordelijk
 • Pedagogische en didactische kwaliteiten zijn belangrijk (doelgroep 5- tot 18-jarigen):
  • Ervaring als begeleider van kampen en educatieve activiteiten is een pluspunt
  • Lerarenopleiding is een pluspunt
  • Ervaring met lesgeven in het secundair onderwijs is een pluspunt
 • Je bent een teamspeler, flexibel en communicatief sterk
 • Kennis van social media, grafische illustratieskills en basiskennis van webdesign bezitten, zijn pluspunten
 • Kennis van fablab-technieken (3D printen, arduino, lasercutten...) is een pluspunt

Aanbod

Gewenste startdatum: 01/12/2023

We bieden je een boeiende functie boordevol variatie aan de Vrije Universiteit Brussel met schitterende uitdagingen, belangrijke verantwoordelijkheden en creatieve kansen, in een professioneel en ambitieus team waar men op een informele manier met elkaar omgaat en waar je inzet gewaardeerd wordt.

Je zal voornamelijk in de VUB Photonics Campus in Gooik actief zijn, maar af en toe zullen er ook workshops georganiseerd worden op de VUB Main Campus in Etterbeek.

Wij bieden je een maandsalaris volgens de barema’s die van toepassing zijn in de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, aangevuld met de volgende extralegale voordelen:

 • Een degelijke introductieperiode met ook nadien alle kansen op persoonlijke ontwikkeling via opleiding en coaching volledige tussenkomst in woonwerkverkeer met het openbaar vervoer
 • Groeps- en hospitalisatieverzekering, inclusief gewaarborgd inkomen
 • Opmerkelijke sportfaciliteiten en budgetvriendelijke maaltijden op de campus in Etterbeek
 • Een uitzonderlijke verlofregeling
 • Kinderopvang op de campus in Etterbeek

De Vrije Universiteit Brussel voert een modern en dynamisch personeelsbeleid, met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van haar medewerkers en voor het evenwicht tussen hun job en hun privéleven. Ze heeft oog voor de belangrijke maatschappelijke thema’s van vandaag: ze voert haar beleid binnen een sociaal en ecologisch verantwoordelijk kader en ze beschouwt diversiteit als een rijkdom voor de universitaire gemeenschap.

B-PHOT en STEM

Het Fotonica onderzoeksteam B-PHOT binnen de vakgroep Toegepaste Natuurkunde en Fotonica (TONA) aan de Vrije Universiteit Brussel heeft meer dan 30 jaar geleden, onder leiding van Prof. Dr. Ir. Hugo Thienpont, Fotonica op de kaart gezet in Vlaanderen. Fotonica is het fundamentele, toegepaste en industriële onderzoeks- en ontwikkelingsdomein dat de eigenschappen van licht onderzoekt en aanwendt om wetenschappelijk, technologisch en industrieel te innoveren.

De afgelopen jaren heeft B-PHOT haar Fotonica kennis en expertise kunnen valoriseren en heeft zij zich in Vlaanderen en Europa kunnen profileren tot een universitaire partner bij uitstek voor Fotonica gerelateerd onderzoek. Vandaag haalt B-PHOT een groot deel van haar financiën uit Europese projecten (Networks of Excellence, STREP’s, CSA’s). Naast het onderzoek, is B-PHOT ook erg actief in educationele (outreach) activiteiten naar jongeren en het brede publiek toe. Zo heeft B-PHOT ondermeer een tentoonstelling over fotonica in het Atomium in 2015 georganiseerd, is ze intussen toe aan de 10e editie van wetenschapsshow voor secundaire scholen en heeft ze het educatief pakket “Photonics Explorer” in het kader van een Europees project ontwikkeld. Verder is B-PHOT ook partner in verschillende Europese projecten (CARLA, 360 CARLA, PHABLABS 4.0, GoPhoton!) en is B-PHOT lid van ECOP, European Centres for Outreach in Photonics. B-PHOT coördineert ook sinds kort enkele VLAIO-gesubsidieerde outreach projecten, zoals Groeituin en Groeihuis. In deze projecten worden buitenschoolse STEM-activiteiten ontwikkeld voor jongeren uit het Pajottenland. Deze projecten dienen als opstap naar het VUB STEAM-academie dat onder leiding van B-PHOT zal opgezet worden in Gooik in de zeer nabije toekomst. Binnenkort wordt B-PHOT ook STEM-gangmaker en zullen we proberen om een STEM-academie in elke gemeente in Pajottenland en Zennevallei op te richten.

In het kader van deze outreachactiviteiten zoeken we een kandidaat om ons team te versterken.

Solliciteer nu!

Spreekt deze functie je aan? Bezorg ons dan online en ten laatste op 30/09/2023 je motivatiebrief, curriculum vitae en diploma’s. Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Tine De Pauw via tine.de.pauw@vub.be of 02 629 10 18.

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Contact

B-PHOT en fotonica

Fotonica is het onderzoek naar licht en de technologie die zich richt op het detecteren, opwekken, transporteren en bewerken van licht. Onderzoeksgroep B-PHOT (Vrije Universiteit Brussel) ontwikkelt zowel in de hoogtechnologische Photonics Campus als op de hoofdcampus van VUB technologie die licht inzet in sectoren zoals landbouw, mobiliteit, smart cities, voedselveiligheid, IT, duurzaamheid,...