Go to the content

FTI Brussel: ontdek fotonica

Ontdek fotonica en leer wat de invloed is van licht op onze samenleving! Neem een kijkje achter de schermen van onze technologische innovaties. Je ziet hoe we licht gebruiken om ons voedsel veiliger te maken of hoe je ultrasnelle internet thuis werkt. Licht maakt zelfrijdende auto's mogelijk en ook in onderzoek naar kanker of diabetes is fotonica niet weg te denken. Kom het allemaal ontdekken tijdens de rondleidingen doorheen de Photonics Campus in Gooik! Er zijn ook tal van STEM-activiteiten doorheen de dag (zie hieronder).

Toegang is gratis, maar registratie is vereist voor de rondleidingen (scroll verder)! Kinderen die deelnemen aan de STEM-activiteiten moeten zich niet inschrijven voor de rondleiding!

Flanders Technology and Innovation (FTI) is de grootste technologiebeurs in Vlaanderen en Brussel. Doorheen heel de regio worden verschillende inspirerende activiteiten georganiseerd van 15 tot 24 maart 2024. In het kader van FTI Brussel, georganiseerd door de Vlaamse overheid en Vrije Universiteit Brussel, stelt B-PHOT Brussels Photonics de campus in Oetingen open voor het grote publiek. Mis deze kans niet voor een unieke blik achter de schermen en ontdek ook de plannen rond de STEAM Academie.

Op zaterdag 16 maart stellen we de deuren van onze campus open voor jou! Op zondag 17 maart herhalen we dat nog eens in het kader van de Open Technologie en Innovatiedag van FTI!

Lees meer over FTI Brussel.

EXTRA PUBLIEKSDAG - 15 MAART!

Wegens succes stellen we onze labo's ook open op vrijdag 15 maart in de namiddag. Wees er snel bij indien je toch nog een rondleiding wil bemachtigen!

STEM-activiteiten

Er zijn ook tal van STEM-activiteiten doorheen de opendeurdag en de AI-bus neemt je mee doorheen tal van leuke uitdagingen! Jongeren en kinderen kunnen hieraan zelfstandig deelnemen (bv. terwijl de ouders de rondleiding in het Fotonica Innovatiecentrum bezoeken). Jongeren vanaf 16 jaar kunnen ook de rondleiding volgen.

Kinderen die deelnemen aan de STEM-activiteiten moeten zich niet inschrijven voor de rondleiding!

Op zaterdag 16 maart kan je ieen kunstwerkje komen maken met polarisatie, waarbij we met kleefband en polarisatoren een kunstwerk maken dat van kleur verandert! Er is plaats voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud. Jongeren tussen 10 en 16 jaar kunnen ook een diaprojector maken waarmee je een stilstaand beeld kan projecteren op een oppervlak.

Op zondag 17 maart kan je in de voor- en namiddag een kunstwerkje komen maken met polarisatie, waarbij we met kleefband en polarisatoren een kunstwerk maken dat van kleur verandert! Kinderen tussen 8 en 14 jaar oud welkom!

VUB Data Buzz AI B PHOT 05

Ontdek alles over Artificiële Intelligentie op de DataBuzz

De DataBuzz is het eerste 100% elektrische, mobiele lab waarmee we met gratis educatieve workshops over data en mediawijsheid naar Brusselse scholen trekken. Op die manier willen we de datageletterdheid en mediawijsheid van leerlingen verhogen, zodat iedereen vlot zijn weg kan vinden in onze digitale samenleving.

Kom op zaterdag 16 en zondag 17 maart zelf onze bus ontdekken en speel mee met het AI-Zombiespel! Tijdens dit spel, ontwikkeld door amai! Vlaanderen, leren kinderen en jongeren (10-18 jaar) op een stapsgewijze en speelse manier hoe ze een AI-systeem kunnen trainen om mensen van zombies te onderscheiden. Op die manier trachten ze de mensheid te beschermen tegen een invasie van zombies. Ook de (on)ethische aspecten van AI komen aan bod.

Vrijdag 15 maart 2024 | Rondleiding Labo's

Registratie is vereist voor dit evenement. Schrijf je in voor een rondleiding van twee uur op vrijdag 15 maart 2024.

Kinderen die deelnemen aan de STEM-activiteiten moeten zich niet inschrijven voor de rondleiding!

Zaterdag 16 maart 2024 | Rondleiding Labo's

Registratie is vereist voor dit evenement. Schrijf je in voor een rondleiding van twee uur op zaterdag 16 maart 2024.

Kinderen die deelnemen aan de STEM-activiteiten moeten zich niet inschrijven voor de rondleiding!

Zondag 17 maart 2024 | Rondleiding Labo's

Registratie is vereist voor dit evenement. Schrijf je in voor een rondleiding van twee uur op zondag 17 maart 2024.

Kinderen die deelnemen aan de STEM-activiteiten moeten zich niet inschrijven voor de rondleiding!

Interested in a visit during our Professional Day?

Are you a professional who wants to visit our labs during the B2B day of FTI on March 15th? Click the link below to get more info and to register your company!

Fotonica, de wetenschap van het licht, gebruikt de unieke eigenschappen van licht om onderzoek te doen naar nieuwe technologieën. Licht is overal. Je denkt meteen aan zonlicht of verlichting. Er is echter nog veel meer licht dat we niet altijd waarnemen, zoals bijvoorbeeld UV- en infraroodlicht. Fotonica benut alle vormen van licht en de mogelijkheden daarvan om innovatieve toepassingen te ontwikkelen. Dat doen we met sensoren, lasers, chips of lenzen in onze geavanceerde laboratoria.

Sommige van die nieuwe toepassingen ken je ongetwijfeld al: denk aan het beeldscherm en de camera van je smartphone of het supersnelle glasvezelinternet waarop je thuis surft. Moderne verlichting werkt op LED-lampen. En misschien liggen er wel zonnepanelen op je dak.

Je komt zelfs nog vaker in contact met lichttechnologie dan je denkt. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het voedsel op je bord vooraf grondig nagekeken wordt op vervuilende elementen of giftige stoffen. LiDAR is dan weer een technologie die zelfrijdende auto's mogelijk maakt.

Optische sensoren zorgen ervoor dat we schade aan een vliegtuig snel kunnen opsporen. In het onderzoek naar kanker of diabetes is fotonica tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook in de ruimtevaart, gezondheidszorg, maakindustrie en de energiesector is lichttechnologie alomtegenwoordig.

Ontdek het allemaal in detail tijdens de opendeurdagen van onze VUB Photonics Campus in Gooik en maak kennis met de onderzoekers en hun laboratoria van het Fotonica Innovatie Centrum!