Kom jij ons Fotonica team versterken?

Come and join our Photonics team!

A brighter, lighter and healthier world
Home » Press » B-Phot in the press » VUB opent hoogtechnologisch lichtlaboratorium in Gooik

VUB opent hoogtechnologisch lichtlaboratorium in Gooik

De Morgen - October 4, 2013

In het Vlaams-Brabantse Gooik heeft het B-PHOT-onderzoeksinstituut van de VUB onder leiding van professor Hugo Thienpont vandaag in een gerenoveerd tuinbouwbedrijf een hoogtechnologisch lichtlaboratorium geopend waar onderzoek zal gebeuren naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED's. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Ingrid Lieten.

Het project kwam er omdat er voor de apparatuur van de onderzoeksgroep een speciale ruimte nodig was, meer bepaald een 2.000 m2 grote, temperatuurgestabiliseerde, trillingsvrije en stofvrije omgeving. Er werd daarom bewust voor een landelijke omgeving gekozen omdat het hier rustiger en trillingsvrijer is dan in de stad. De verfijnde apparatuur reageert immers bij de minste of geringste trilling en is ook gevoelig voor fijn stof.
Fotonica onderzoekt de uitzonderlijke eigenschappen van licht en wendt deze aan om wetenschappelijk, technologisch en industrieel te innoveren. Dit domein werd in 2010 door de Europese Commissie uitgeroepen tot één van de zes sleuteltechnologieën voor de 21e eeuw. Het kan namelijk oplossingen aanreiken voor belangrijke maatschappelijke noden zoals milieuvriendelijke zonne-energie, energiezuinige verlichting en beeldschermen, ultrasnelle datacommunicatie en ICT, sensoren voor gezondheid en veiligheid, ...
B-PHOT wil dit hoogtechnologisch onderzoek gemakkelijk toegankelijk maken voor het bedrijfsleven en biedt onderzoeksoplossingen aan op maat van de industrie in het domein van de lichttechnologie. Het is één van de enige laboratoria ter wereld die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling van polymeer-gebaseerde optische componenten zoals labs-on-a-chip die in massa en tegen lage prijs kunnen gefabriceerd worden uit bio-afbreekbare high-tech plastics.
Kris Peeters stelde in zijn toespraak "rotsvast te geloven in de toekomst van dit centrum als nieuwe aantrekkingspool" en wees er op dat Vlaanderen er via de Herculesstichting bijna 3 miljoen euro in investeerde. "Fotonica vormt samen met bijvoorbeeld nanotech, industriële biotechnologie en geavanceerde materialen de basis waarop Europa nieuwe competitieve sterktes kan ontwikkelen. Deze technologieën zijn cruciaal voor de reïndustrialisering van Europa", aldus Peeters.

http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1717058/2013/10/04/VUB-opent-hoogtechnologisch-lichtlaboratorium-in-Gooik.dhtml
Looking for photonics STEM activities? Visit our new site
B-Photonics

Contact

Hugo Thienpont
Prof. Dr. Ir.
Hugo Thienpont
Managing Director
Nadia Cornand

Nadia Cornand
Secretary
ncornand@b-phot.org
+32 2 791 68 52

How to reach B-Phot?

VUB - Campus Etterbeek
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Building F - 9th floor

More info